Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2017

Salahkah mama ungkit pengorbanan mama pada putra putris?

Hari ni rasa nak tulis tentang ni..


Pernah tak ibu2 'mengungkit' perngorbanan ibu2 bila marahkan anak2?
Jujurnya, kakbee selalu buat.. 😔 Tiap kali ter'ungkit', tiap kali rasa bersalah. Rasa macam abis dah pahala2 aku buat segala kebaikan pada anak2. Rasa down. Rasa bersalah. Macam2 lah perasaan.
Tapi pagi ni, kakbee rasa terjawab dah segala perasaan bersalah kakbee tu.
As usual, sarapan rohani kakbee setiap pagi, mesti nonton tanyalah ustaz tv9 bila kelapangan. Walaupun kekadang tu, ustaz2 ulang ilmu yang sama, itulah dia sifat manusia. Kene sentiasa diingatkan. Dan lagi 1 bagi kakbee, kadang2 tu kita tak kisah pun sorang ustaz ni bagi nasihat. Tapi bila ada ustaz lain beri nasihat yang sama, kita sentap pulak. Dan barulah terasa nak berubah.. Maksudnya, kita tak tahu kata2 siapa yang mampu menyentuh hati kita.
Kebetulan pagi ni ada seorang ibu tanya soalan yang lebih kurang kakbee tulis kat atas tu. Apa ustaz jawab adalah, tak salah kalau ibu2 nak cerita balik segala pengor…

3 Langkah Mudah Untuk Buat Part Time Job Secara Online.

beberapa hari lepas, kak bee dikejutkan oleh ... quota data internet di siang hari dah abis... uwaaaaa... nanges tak berlagu jugak lah.😭😭 dalam kepala dah memberontok dah. sebab banyak sangat target bulan ni nak capai. cakap dengan habibi pun macam nak marah.. tapi mujuq lah yang keluar dari bibiaq ni cuma, "tak de internet macam mana nak buat bisnes..". Ayat sebenar dalam hati ni panjang lagi... 😋
istighfar bebanyak. lupakan kisah silam, siapa penyebab data abis ni. fokus kepada penyelesaian.  hati memberontak, tapi dah line tak de, nak buat guana, kan..so, kak bee fikir, Allah suruh aku lebih mengingati Nya disiang hari. then, kak bee pun buat relax je lah. okey, internet tak de siang2. kita fokus buat kerja2 rumah dengan lebih efisyen dan layan anak2 lebih dari selalu dan.....nonton televisyion... 😊
pastu, cemana nak buat? bisnes kene jalan hari2. sharing setiap hari ni umpama kak bee bukak kedai setiap hari. sehari tak sharing seperti sehari tutup kedai. tak boleh gitu.…

Surat Penempatan Sekolah Putri Natrah.

waduh waduh.. tahun depan, 2 orang putri dah sekolah yang sebenar benar nya sekolah. actually, tak de apa pun yang nak risaunya. sebab dah ada experien kan si kakak bersekolah. cumanya, bezanya nanti adalah, bila putris ada kat rumah, semua power puff girls bergabung.. 😅



sekarang ni, putri natrah sekolah tadika.  so, dia tak bertembung dengan kakak dia sampai lah kakak balik sekolah petang. peak hour kak bee around jam 11 pagi ke 1 petang tu, dia tak ada. agak aman sikit rumah sebab selalunya yang mencetuskan 'peperangan' antara power puff girls ni adalah natrah. haha.. tawakal aje lah ye kak bee oii... 😊

tak abis manja dia ni. tak boleh tengok mamapapa peluk cium baby2, dia pun sibuk menyendeng2 minta di peluk cium. jeles tak abis lagi. berebut dengan baby2 nak baring or duduk sebelah mama. kalau tak dapat, nanges lah keje nye. perangai dia lebih kepada baby2 instead of seorang kakak. tapi, agak indipendent orangnya. emm...
alhamdulillah...dapat sama sekolah dengan kakak.  actuall…

5 Tips Bagaimana Nak Suami Support Bisnes Kita.

Isteri2 zaman sekarang ni rajin mencari income dengan bisnes. Sama ada yang dah bekerja makan gaji, diorang cari side income. Dan juga surirumah, diorang cari income untuk diri sendiri dan bantu suami.
Bagi kak bee,ianya bukan satu trend sebab nak ikut2 orang lain, tapi ianya satu keperluan. Keperluan untuk dapat income lebih demi manampung perbelanjaan keluarga yang dah melampau2 meningkat sekarang ni. Ada yang buat bisnes Shaklee, atau produk2 MLM lain..ada yang jadi agen dropship pakaian..ada yang buat bisnes insuran dan yang sewaktu dengannya..ada juga yang buat bisnes makanan..ehh..macam2 lah bisnes.. Rajin kan isteri2 ni.. 😊
Biasanya, bisnes yang menjadi pilihan adalah bisnes online. Bisnes online ni salah satu cara untuk kita berbisnes dengan jimat. Apa maksudnya? Maksudnya, kita boleh kurangkan kos dari segi menyewa kedai, menggaji staff dan modal untuk stok. Selain tu, bisnes online ni juga sangat cocok giteww untuk dijadikan part time job sebab ianya menjimatkan masa kita.
Perso…

Kak Bee Dapat Baby.

Rasa rindu sesangat nak ada baby kecik. Geram je rasa bila orang2 terdekat yang baru dapat baby. Ada beberapa orang kawan kak bee, adik ipar... tapi diorang semua jauh dari kak bee walaupun ada hubungan yang rapat... Ni yang paling dekat sekali.. jiran kak bee! waa... bukan lah jeles ke apa. Just rasa best nya ada baby kecik comey. Tetiba je hilang ingatan tentang sakit kat dalam labor room. Rasanya melahirkan Fauzan yang paaaaaaaling gerun sekali. Tu pun berhajat nak beranak lagi. Memang tak pernah serik kak bee ni. 😋
okey. balik pada cerita jiran kak bee. anak dia yang terakhir yang kak bee tau, sebaya Fauzan. time ni kak bee perasan dia pregnant n kami beranak pun lebih kurang je due nya. kak bee tak ingat siapa beranak dulu. maksudnya, umur anak dia yang tu dalam setahun 6 bulan. and now, dah ada baby baru. wow!! kak bee tak tahu pun dia pregnant. memang jarang jumpa n tak bersembang. kalau jumpa pun, dia dalam kereta sama ada nak balik rumah atau nak keluar. dok lambai2 gitu je lah…

Bagaimana Nak Tangani Stress Menjaga Anak2.

kak bee ada 3 orang anak perempuan. rezeki anak ke 4, yang kak bee tak rancang, Allah berikan anak lelaki. Alhamdulillah..
kronologi anak2 kak bee ni gini tau..
no 1..lasak. no 2..sangat lasak. no 3..terlalu sangat lasak. no 4.. haa...korang fikir lah sendiri.. dah la lelaki.. 😆
lambat jalan.  Fauzan start jalan masa umur setahun 3 bulan gitu. tapi bila dah jalan, terus berlari. pantang nampak pintu terbukak, menonong dia tuju ke pintu. kekadang tu tak perasan yang dia dah selinap keluar rumah. yela..dia ketot kan..kita dok terkial2 nak gitu gini, dia dah keluar dulu..
cepat belajar. disebabkan kak bee dah mula cubit2 dia, dia pun dah mula cubit2 kak bee.. kalau kak bee lambat bagi apa yang dia nak, siap lah kene cubit dengan expression muka geram sekali. tu kalau kak bee bernasib baik. kalau nasib tak baik, kak bee kene gigit weii!!! nangesss.... sakit.. 😭😭😭
pintu kabinet terbukak pun dia geram jugak. kalau kak bee leka, setel semua isi dalam kabinet. nanges lagi kak bee.. haaa....nampak tak kak bee n…

Kelebihan Menjadi Ahli Shaklee di Bulan Merdeka 2017

Sempena menyambut tahun ke 60 merdeka tahun ni, Shaklee berbesar hati nak beri offer yang menarikssssssangat buat anda yang belum menjadi ahli shaklee.
Jom tengok poster ni, apa yang shaklee nak offer tu?

Apa yang bakal ahli Shaklee bulan ni akan dapat?
🎊 Sustain Released Vita C Plus berharga RM60 sahaja. (harga asal RM98)
Atau
🎊 Coral Orrange Shaker berharga RM18 sahaja. (harga asal RM19.08)
Atau
🎊 Kedua-duanya sekali dengan harga RM78 sahaja.
Wow!! 😱😱


Ishh..teruja sungguh kak bee tau. Kak bee pun tak dapat dah nak grab offer ni especially shaker pink yang super comel tu.. So korang yang memang consume Shaklee, tapi belum jadi ahli, rebutlah peluang ni, k..

Syaratnya adalah:
👉 Daftar ahli 👉 Beli barang Shaklee bernilai 100uv dalam satu resit.
Then, anda layak untuk dapatkan mana2 offer di atas tadi. Mudah je kan? 😊
Okey.. Kalau tak tahu barang apa nak beli untuk dapatkan 100uv ke atas, ni kak bee senaraikan set2 yang ada mengikut keperlukan korang.
1. Set Kehamilan 
2. Set Selepas Bersalin 3. …